Saturday, April 16, 2011

WARNA & UNSUR PERIBADI

Djaffry Hassan 10hb April 12.32 pagi

by Djaffry Hassan on Sunday, April 10, 2011 at 12:22am

Setiap orang perlu tahu apakah warna diri mereka kerana ia dapat membantu mereka menjalani kehidupan dengan lebih sihat dan tenang menerusi tenaga yang diperoleh daripada warna diri masing-masing.

Mengenali warna diri, sebenarnya anda juga mula mengenali personaliti diri anda yang sebenar. Adakah anda dinaungi oleh perisai atau benteng berwarna Putih, Merah Jambu, Hijau atau Biru?

Ragam, tingkahlaku, perangai, cara berfikir, perasaan, semangat, perlakuan dan tindak-tanduk anda berkait rapat dengan inspirasi warna. Umpamanya ramai yang menyukai warna-warna tertentu sebagai warna kegemaran tetapi tanpa disedari itulah lambang warna kelemahan yang sedang dilaluinya.

Pemakaian warna-warna kelemahan ini akan menambah pendamkan getaran warna dalaman samada berlebihan atau berkurangan yang menjadikan simptom atau gangguan itu menjadi lebih tinggi atau rendah mengikut kadar kelemahan diri.

Sebagai contoh jika anda berwarna hijau dan memakai pakaian berwarna kuning pada hari Khamis, maka sesuatu yang anda lakukan pada hari berkenaan, banyak yang tidak menjadi atau terhalang tetapi jika anda memakai pakaian berwarna hijau pada hari jumaat, keadaan menjadi sebaliknya. Jika anda hendak melakukan sesuatu yang penting bagi orang hijau, lakukanlah pada hari Jumaat dan pakailah pakaian berwarna hijau.

Terdapat 4 aras diri hakiki pada manusia yang dipanggil Spiritual, Mental, Emosional dan Fizikal. Setiap orang hanya memiliki satu aras diri yang hakiki dari lahir hingga mati. Aras diri hakiki secara umumnya menggambarkan keadaan kekuatan dan kelemahan diri pemiliknya.

Dengan mengetahui rahsia aras diri kita boleh mengenal pasti kekuatan, kelebihan diri serta kelemahan yang di alami atau yang akan dilalui pada masa hadapan. Selain dari itu ia dapat membantu untuk mengekploitasi kelebihan pada diri kita dan mengelakkan penyakit yang mungkin kita alami.

Apakah warna peribadi anda ? Putih, Merah Jambu, Hijau atau Biru?

Apakah warna kekuatan/kelemahan anda?

SPRITUAL - PUTIH

Spiritual (Warna Diri - Putih)

Anda merupakan seorang yang amat peka dengan suasana dan bijak membaca situasi sehingga anda mampu menjadi seorang perancang dalam pelbagai bidang. Mempunyai keyakinan yang tinggi dan berpotensi menaikkan semangat orang lain. Layak menjadi ketua kerana mempunyai karisma sebagai seorang pemimpin. Cekal serta tabah dalam mengharungi perjuangan hidup. Amat berminat dalam seni muzik. Anda sentiasa ingin mendahului orang lain. Boleh memegang amanah.

Gaya Berfikir

Individu bertahap spiritual bersifat mengambil bahagian dalam mana-mana aktiviti, pemberi galakan, berkebolehan dalam memahami dan berkongsi perasaan dengan orang lain (empati), interpersonal, idealistik dan beremosi. Ia mempunyai tahap sensitiviti yang tinggi dan cenderung ke arah kesenian dan kerohanian. Ia sangat bagus dalam membangunkan sesuatu yang ideal dan merealisasikan imej-imej yang bersepadu. Mereka juga cenderung ke arah memotivasi rakan-rakan. Mereka suka melawan pandangan-pandangan yang konvensional dan tradisional dan lebih berminat berfikir secara spekulatif.

Elemen - Angin

Unsur - Nitrogen

Sifat - Hening

Golongan - Syariat

EMOSI - MERAH JAMBU

Emosi (Warna Diri - Merah Jambu)

Anda merupakan seorang yang periang dan mempunyai pemikiran yang terbuka. Anda memahami perasaan orang lain dan begitu rasional dalam membuat sebarang keputusan yang lebih menguntungkan dan bertahan dalam jangka masa panjang. Anda juga seorang yang matang dalam kehidupan dan mempunyai sifat pemurah. Anda tersendiri dan meminati bidang kreatif. Anda mempunyai kuasa membuat berbagai jenis perubahan demi perubahan yang drastik dan berterusan.

Gaya Berfikir

Individu-individu bertahap emosional bersifat imaginatif, inovatif, intuitif, artistik dan berfikir berasaskan visual. Mereka sangat bagus dalam kebolehan-kebolehan sintesis dan konseptual. Mereka juga mempunyai pandangan yang bersepadu dan lebih komprehensif di dalam apa-apa keadaan / situasi dan masalah. Mereka berkebolehan dalam membuat pertimbangan, mempunyai pandangan luas dan berfikir secara strategik. Mereka bagus dalam mengumpul, menggabung, membanding dan menyusun semula idea-idea yang membolehkan mereka melahirkan konsep-konsep yang unik dan dinamik. Mereka lebih suka bekerja secara bebas, mengikuti cara mereka sendiri berbanding melihat penyelesaian yang telah sedia ada dan sering mengambil risiko dan memecah tradisi yang menghalang / melembabkan kemajuan.

Elemen - Api

Unsur - Oksigen

Sifat - Sabar

Golongan - Tariqat

MENTAL - HIJAU

Mental/Minda (Warna Diri - Hijau)

Anda seorang yang kuat berfikir dan mempunyai daya ingatan yang tinggi. Anda bijak dalam membuat analisa dan merangka objektif sesuatu gerak kerja. Selain dari itu, anda bijak dalam membuat perkiraan dan untung-rugi dalam jangka masa yang dekat. Dari segi pergaulan anda mudah bergaul dengan sesiapa sahaja kerana anda seorang yang peramah tetapi berhati-hati dengan tutur kata.

Golongan mental yang dikuasai oleh elemen air ini amat peka atau sensitif terhadap sesuatu getaran luaran. Begitulah proses pembelajarannya juga begitu cepat tetapi perlu berhati-hati dengan telatahnya yang melulu.

Gaya Berfikir

Individu yang bertahap mental dikategorikan sebagai individu yang berfikiran logik, analitik, rasional, objektif dan kritikal. Mereka ini amat berbakat dalam bidang-bidang teknikal dan kuantitatif. Mereka menggunakan keputusan yang praktikal dan mempunyai pandangan yang empirik dan jelas terhadap sesuatu masalah dan situasi. Mereka sangat bagus dalam mengendalikan situasi-situasi yang konkrit dan ketepatan yang kuantitatif.

Elemen - Air

Unsur - Hidrogen

Sifat - Ihklas

Golongan : Hakikat

FIZIKAL - BIRU

Fizikal (Warna Diri - Biru)

Anda seorang intelektual dan berjaya dalam akademik. Anda juga seorang yang agresif dan mempunyai pandangan jauh dan berwawasan. Keterampilan anda penuh gaya dan kemas serta mempunyai cita-cita tinggi dalam kerjaya dan hidup. Anda layak menjadi ketua kerana ketegasan serta sifat penguasaan anda. Selain dari itu anda mempunyai kebolehan fizikal yang mengagumkan terutama bersukan serta kerja berat. Anda seorang yang kuat bekerja.

Gaya Berfikir

Individu bertahap fizikal bersifat praktikal, pragmatik, membuat keputusan, realistik, tersusun dan berasaskan terperinci. Mereka mencari penyelesaian yang memenuhi keperluan terkini, bijak dalam mengatur taktik dan suka mencari jalan singkat untuk berjaya. Mereka sangat bagus dalam menyusun agenda dan suka membangunkan jadual-jadual dan plan-plan tindakan. Mereka biasanya menerima nilai-nilai konvensional dan menyediakan kestabilan dan struktur di dalam organisasi mereka.

Elemen - Tanah

Unsur - Karbon

Sifat - Hening

Golongan - Makrifat

No comments:

Post a Comment